12/02/2020

Patelnie teflonowe - wady i zalety

Zapraszam dzisiaj na wpis gościnny


Patelnie teflonowe - zastosowanie

Patelnie teflonowe są obecnie bardzo popularne. Z pewnością każdy posiada taką w swojej kuchni. Są one pokryte warstwą teflonu i można je łatwo czyścić. Dzięki specjalnym właściwościom, na patelniach teflonowych można idealnie smażyć bez dodatku tłuszczu przez co przygotowane potrawy będą jeszcze bardziej zdrowe. Przyrządzane na nich potrawy sprawią radość każdemu, kto z niej korzysta.



Patelnie teflonowe - zalety

Patelnie teflonowe (sprawdź na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-teflonowe-1143.html) są przede wszystkim uniwersalnym urządzeniem w kuchni. Można na nich przygotować praktycznie każdą potrawę. Te patelnie są niezwykle odporne na działanie wysokiej temperatury palnika. Mimo że są one wysokiej jakości wykonane to ich cena jest znacznie tańsza niż ceramiczne patelnie. Najważniejszą charakterystyczną cechą teflonowych patelni jest nieprzywierająca powierzchnia. W obecnych czasach zdrowe jedzenie odgrywa coraz większą i znaczącą rolę. Ten rodzaj patelni idealnie sprawdzi się w każdej kuchni i w każdej stosowanej diecie. Ponadto, teflonowe patelnie są odporne na różne zarysowania.

Patelnie teflonowe - o czym należy pamiętać podczas ich użytkowania?

Korzystając z teflonowych patelni należy przestrzegać kilka istotnych zasad, dzięki którym produkty będą służyły jeszcze dłużej i będą wciąż trwałe. Przede wszystkim należy pamiętać, że do smażenia trzeba używać wyłącznie drewnianych akcesoriów lub z tworzywa jak przykładowo łyżki. Nie można używać noży, widelców, łyżek i innych metalowych narzędzi do przewracania przygotowywanej potrawy, gdyż skrobiąc na nich można łatwo i szybko porysować powierzchnię. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele specjalnych łopatek przeznaczonych właśnie do teflonu. Przed rozpoczęciem pracy zaleca się, aby nie rozgrzewać suchej patelni. Wystarczy bowiem wyłącznie przed pierwszym użyciem delikatnie za pomocą pędzelka kuchennego albo na kawałku ręcznika przetrzeć powierzchnię teflonową olejem. Po skończeniu smażenia, należy wyłączyć palnik z gazem, a patelnie odstawić na bok, aby samoistnie ostygły. Myje się dopiero zimne patelnie teflonowe. Tych patelni nie powinno się myć w zmywarce i nadmiernie szorować ich powłoki, ponieważ to wcale nie przyczyni się do wydłużenia ich żywotności. Dodatkowo, gorącego teflonu w żadnym wypadku nie można zalać zimną wodą, dlatego że warstwa składająca się z teflonu może tylko złuszczyć się. Tego typu patelnie myje się w detergentach tylko pierwszy raz od chwili zakupu ich, a potem wystarczy delikatnie pocierać miękką stroną gąbki w ciepłej wodzie. Niekiedy zdarzy się, że coś bardziej przyschnie, więc wystarczy pomoczyć to w gorącej wodzie i łatwiej odejdzie od powierzchni. Na koniec zaleca się, aby po każdorazowym umyciu, natłuścić teflon odrobiną oleju. To wszystko pomoże przedłużyć żywotność patelni teflonowych. przez co jeszcze dłużej będą one sprawiały radość użytkownikowi.

Artykuł sponsorowany 

5 komentarzy:

  1. Ja mam teflonowe i ceramiczne. Oba mają wiele zalet i trochę wad, dlatego używam ich w zależności od tego, co smażę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w domu mam wszystkie teflonowe aktualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam patelnie z ceramiczną powłoką i stalowe, teflonowych jeszcze nie testowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne są takie patelnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem wierna Tefal, najlepiej się u mnie spisują.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, chętnie Cię odwiedzę. Nie odpowiadam na komentarze typu "Obserwujemy?" Jeśli spodoba Ci się mój blog to zostań na dłużej, jeśli spodoba mi się Twój to zaobserwuję:)

sejf

Copyright © Stare Pianino