1/23/2018

Pachnące kawą - jak wybrać kawę?

Kawa. Bez niej nie jeden z nas nie wyobraża sobie początku dnia. Przy niej się relaksujemy, prowadzimy ciekawe rozmowy,  babskie pogaduchy, spotkania biznesowe. Kawa towarzyszy nam przez cały dzień. Na blogu  właśnie pojawia się cykl "Pachnące kawą". Troszkę ciekawostek o kawie, porad. Polecam czytanie tego wpisu z filiżanką ulubionej kawy. A już niedługo konkurs, w którym będzie właśnie do wygrania pyszna kawa dlatego wyczekujcie kolejnego wpisu z cyklu "Pachnące kawą"  Zaczynamy:)



Jak wybrać kawę?

Do codziennego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być rozkoszą i dodatkiem do relaksu. We współczesnych czasach, gdy w sklepach jest gigantyczny wybór kaw, każdy pragnie pić tę najlepszą. Jednak musimy wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje nam najbardziej. Niezależnie od marki i ceny. Co jednak zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.



Rodzaj kawy

Na ostateczny smak kawy w filiżance składa się mnóstwo elementów. Jednym z nich jest jej gatunek. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą wersję kawy. Charakteryzuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Natomiast robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów rozmieszczają skład, czyli rodzaj ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica - 40% robusta. Kawy w pełni składające się z ziaren arabiki będą odpowiednie dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z wysokim dodatkiem robusty są przeznaczone głównie dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze wrażenia smakowe i pragną się szybciej pobudzić.



Pochodzenie

Ogromny wpływ na smak kawy ma również miejsce jej pochodzenia. Zależy to zwłaszcza od warunków klimatycznych, jakie występują w danym regionie. Warto wiedzieć, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice tworzy zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji.

• Kawy pochodzące z krajów amerykańskich cechują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te świetnie komponują się z mlekiem.
• Ziarna afrykańskie cechuje zdecydowanie większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo przejrzyście czuć posmak cytrusów. Ich ciekawy smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.
• Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje głęboki, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.



Stopień palenia

Bardzo istotnym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy dodają niezwykły styl surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również wpływa na finalny smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy ziarniste jasno palone cechuje lekko brązowy kolor, wysoka zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większe możliwości smakowe niż ziarna ciemno palone. W czasie długiego palenia kawa traci sporo swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone charakteryzują się intensywną goryczką i małą kwasowością. Procedurę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.


A jaką kawę Ty lubisz najbardziej???

wpis powstał przy współpracy z firmą Konesso

11 komentarzy:

  1. żaden z nas... hihi a ja się wyłamię - bo nie piję kawy- nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe. Podoba mi się to zdanie, że najlepsza kawa na świecie, to ta, która najbardzije nam smakuje ;)
    mam wrażenie, że ciągle nieznam się na kawie...

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja baardzo lubię kawę!! Jak nie wypiję to mnie nosi i mam głód kawowy ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, marzy mi się mieć własny ekspres ciśnieniowy. Obecnie piję rozpuszczalna,a le jak już będę mieć ekspres to zmienię nawyki. Bo nie oszukujmy się, że rozpuszczalna kawa ma niewiele wspólnego z prawdziwą kawą:) Podoba mi się wpis, akurat natrafiłaś na kawosza;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo rzeczowy i pomocny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię kawę choć rzeczywiście nie każda jest trafnym wyborem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kawkę uwielbiam :) Rano piję zbożową a po południu rozpuszczalną z mleczkiem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kawę, a najbardziej cafe late, chociaż na co dzień raczę się zaparzoną w kafeterce z mlekiem. Pijam również zbożową.
    Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczerze to tak nigdy nie zastanawiałam się nad rodzajem czy pochodzeniem. Lubię po prostu rozpuszczalną czarną, bez mleka i cukru. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odkąd mam ekspres ciśnieniowy piję tylko taką kawę, często ze spienionym mlekiem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię kawę ale kiepski ze mnie smakosz :) wszystko mi jedno aby była z mleczkiem i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz, chętnie Cię odwiedzę. Nie odpowiadam na komentarze typu "Obserwujemy?" Jeśli spodoba Ci się mój blog to zostań na dłużej, jeśli spodoba mi się Twój to zaobserwuję:)

sejf

Copyright © Stare Pianino